Jom Makan di Malaysia!!!
Sebagai anak
watan Malaysia, variasi kaum dan makanan di negara kita merupakan kebanggaan
kita. Apabila kita pergi melancong ke luar negara, sudah pastilah kita akan
rindu makanan Malaysia. Tidak dapat dikira makanan kegemaran orang Malaysia
seperti roti canai, rojak, asam laksa dan nasi lemak. Makanan juga memainkan
peranan dalam mengeratkan tali persaudaraan antara rakyat. Setiap kumpulan
etnik memiliki warisan jenis makanan tersendiri yang beraneka dari segi rasa
serta mempunyai sejarah maskan yang tersendiri. Oleh itu, Malaysia memilik aset
yang paling berharga dari segi kepelbagaian makanan yang bukan sahaja menjadi
akar perpaduan bahkan turut menyumbang kepada sektor ekonomi negara.
Antara
makanan yang digemari oleh setiap rakyat Malaysia ialah Nasi Lemak. Asalnya,
nasi lemak merupakan hidangan sarapan pagi dalam etnik Melayu tetapi kini ia
telah menjadi pilihan utama rakyat Malaysia. Nasinya dimasak dengan menggunakan
santan kelapa. Kadangkala daun pandan dimasukkan semasa nasi lemak dimasak
untuk menambahakan aromanya. Nasi lemak
biasanya dihidang dengan sambal, kacang yang digoreng, timun, ikan bilis dan
telur. Makanan ini amat digemari oleh rakyat Malaysia kerana amat mudah untuk
didapat, sangat murah dan sudah pasti sedap!
Di samping
itu, makanan yang amat popular di Penang ialah Char Kuey Teow. Makanan ini
dimasak daripada Kuey Teow yang digoreng di atas api panas dengan kicap dan
sos, cili, udang, kerang, telur, telur dan kucai Cina. Pada asalnya ia dimasak
menggunakan lemak khinzir yang memberikannya rasa tersendiri, namun kini
dimasak menggunakan minyak biasa. Oleh itu, hidangan ini sekarang boleh
dinikmati oleh semua etnik dan telah menjadi kegemaran rakyat Malaysia semasa
melancong ke Penang.
Comments
Post a Comment